ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Βασικός σκοπός του εργαστηρίου Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος είναι η κοινωνικοποίηση του ατόμου και η ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων του μαθητή µε σκοπό να γνωρίσει την αρμονική σχέση του ανθρώπου με τη φύση.

Η εκπαίδευση είναι θεωρητική και πρακτική στον προαύλιο χώρο του σχολείου. Οι μαθητές με καλή διάθεση και ενεργό συμμετοχή σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία εμπλέκονται μαθησιακά με βιωματικό τρόπο στην πρακτική του αντικειμένου της φυτικής παραγωγής. Οι πρακτικές γνώσεις που διδάσκονται έχουν άμεση σύνδεση και εφαρμογή με την καθημερινή ζωή.

Οι μαθητές μαθαίνουν να περιγράφουν και να προσδιορίζουν τα φυτά και τα δέντρα, να αναγνωρίζουν, να κατονομάζουν και να κατηγοριοποιούν τα είδη των φυτικών, ανθοκομικών και δεντροκομικών προϊόντων. Διδάσκονται τις βασικές καλλιεργητικές εργασίες της φυτικής παραγωγής όπως σπορά σε δίσκους σποράς, φύτευση, μεταφύτευση, εργασίες στον κήπο, σκάλισμα, πότισμα και περιποίηση των φυτών. Αποκτούν γνώσεις για τη σωστή χρήση των γεωργικών εργαλείων (τσάπα, τσουγκράνα, κ.α.) και εφαρμόζουν τους κανόνες ασφαλούς χρήσης τους τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συμμαθητές τους. Επιπλέον εκπαιδεύονται στην τήρηση των βασικών κανόνων καθαριότητας και υγιεινής πριν και μετά από κάθε γεωργική εργασία.

Οι μαθητές αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με ομαδοσυνεργατικό τρόπο και καλλιεργούν με βιολογικό τρόπο τα δικά τους λαχανικά, ανθοκομικά και αρωματικά φυτά ανάλογα με την εποχή. Επίσης συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες όπως κατασκευή αφίσας και διαφόρων κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία αξιοποιούνται στο εργαστήριο.

Μέσα από το εργαστήριο αυτό, οι μαθητές συνειδητοποιούν τη χρησιμότητα των φυτών στη ζωή του ανθρώπου, καλλιεργούν συμπεριφορές υπευθυνότητας, συνέπειας, συνεργασίας, πρόληψης, φροντίδας, ομαλής επικοινωνίας αλλά και περιβαλλοντικής ευαισθησίας και ικανοποίησης από την διατήρηση της ομορφιάς της φύσης αλλά και της παραγωγής των καρπών της.